2017/06/08

Letní menu - 3 recepty na pochoutky ze Středomoří


Léto už o sobě dává konečně vědět a my se čím dál častěji oddáváme myšlenkám na letní dovolenou. Nastavujeme tvář slunečním paprskům, sníme o šumění mořského přílivu, snídani na terase a večerním grilování, které se protáhne dlouho do noci. V duchu blaženě nasáváme směsici letních vůní a chutí, které známe z dovolené ve Středomoří a nemůžeme se dočkat, až se sen promění v realitu. 

Rozhodli jsme se vám čekání trochu zkrátit a společně s recepty od francouzského šéfkuchaře Nicolase Vahé nakouknout pod pokličku francouzského a italského pobřeží. Proč čekat na dovolenou, když si můžete přímořskou atmosféru jednoduše vykouzlit už teď přímo na vašem jídelním stole!


1/ Farcies - zeleninová pochoutka z jižní Francie





Ingredience pro 4 osoby:

4 větší rajčata
4 červené papriky
4 žluté papriky
400 g mletého telecího masa
200 g mletého vepřového masa
2 menší cibule
2 vejce
čerstvá petrželka a tymián
2 čajové lžičky česnekového dipu Nicolas Vahé
špetka soli se sušenou bazalkou a parmezánem

Postup:

Seřízněte vršky rajčat, rajčatovou dužinu vydlabejte a vložte do misky. Vydlabaná rajčata uvnitř prosolte a na papírové utěrce je nechte pustit přebytečnou vodu. Z rozpůlených paprik odstraňte jadřince. Mleté telecí a vepřové maso smíchejte s na jemno nakrájenou cibulí, vejci, čerstvými bylinkami a česnekovým dipem, osolte a opepřete. 

Nakonec přidejte rajčatovou dužinu a směs nechte odpočinout v lednici. Po chvilce směsí naplňte vydlabaná rajčata a papriky a nechte péct v troubě asi 30 min při teplotě 180 °C. Průběžně zeleninu kontrolujte, protože délka zapékání závisí na její velikosti. Servírujte s opečeným chlebem, zeleným salátem nebo třeba s masovým špízem. 

Náš tip: Nadívaná zeleninová pochoutka chutná skvěle i za studena. 


Máte namísto chleba raději ciabattu? 

Když už jsme zmínili opečený chléb, možná si vzpomenete na jeho sofistikovanější italskou sestru bruschettu. Je to vlastně topinka poitalsku a přestože jde o velmi jednoduché jídlo, můžete základní trio jejích ingrediencí - rajčata, olivový olej a česnek - obohatit a dotáhnout k chuťové dokonalosti. Přesně jako to udělal Nicolas!



2 / Bruschetta a la Nicolas 




Ingredience pro 4 osoby:

4 krajíčky chleba ciabatta
150 g sýra feta
150 g měkkého tvarohu
3 stroužky česneku
3 lžíce extra panenského olivového oleje
100 g pesta s černými olivami a bazalkou
250 g cherry rajčátek
1 pórek
sůl a pepř 

Postup:

Feta sýr rozmačkejte vidličkou, přidejte tvaroh, osolte a opepřete. Ciabattu nakrájejte na 2 cm silné plátky, zakápněte je olivovým olejem a posypejte jemně pokrájeným česnekem. Plátky opékejte dozlatova asi 5 minut v troubě na střední mřížce při teplotě 220 °C. Opečenou ciabattu potřete pestem a navrch rozetřete směs z feta sýra a tvarohu. Korunujte přepůlenými cherry rajčátky a proužky pórku a dejte zapéct na dalších 8 minut do trouby. Jakmile je hotovo, ihned servírujte.


Každé správné menu si žádá dezert!

Naše tipy na letní pochoutky by nebyly úplné bez receptu na sladkou tečku, tedy dezert. A co jiného byste měli v létě servírovat než osvěžující domácí zmrzlinu! Hotová je za méně než půl hodinky, jen nezapomeňte na dobu mražení, která by měla být alespoň 24 hodin. Připravte si zmrzliny raději více do zásoby a až dostanete chuť, stačí už jen pro svůj denní příděl chladivého potěšení sáhnout do mrazničky.



3 / Domácí zmrzlina s džemem




Ingredience pro 4 osoby:

50 g cukru
1 čajová lžička vanilkového cukru
1/2 vanilkového lusku
1 dl vody
1/2 l smetany ke šlehání
3 vaječné žloutky
2-3 lžíce jahodového džemu s mátou (nebo jiného dle chuti)

Postup:

Oba druhy cukru společně s vanilkou z poloviny lusku nasypte do vody a přiveďte k varu. Směs povařte asi 2 - 3 minuty a stále míchejte, dokud se cukr ve vodě zcela nerozpustí. Odstavte z plotýnky. Ušlehejte smetanu. Vaječné žloutky rozmixujte v kuchyňském robotu a postupně k nim přidávejte cukrovou směs. Vše pak mixujte ještě asi 10 minut nebo dokud směs není dostatečně hustá a její objem asi 3x větší než na začátku. 

Do hotové směsi jemně vmíchejte šlehačku a džem a přelijte do formiček (např. pudinkových). Hotovou zmrzlinu nechte ve formičkách nejméně na 24 hodin zamrazit.        
                 
Náš tip: Do směsi přidejte další ingredience podle chuti - oříšky, čokoládu nebo kousky ovoce a ušijte si zmrzlinu přímo sobě na míru!



Věříme, že vám recepty od Nicolase přijdou (nejen) v nadcházející letní sezóně k chuti!

Ivana & Nordic Day


Recepty a fotografie: Nicolas Vahé

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za vaši návštěvu a komentáře! :-)